понеделник, 26 април 2021 г.

ПИЛЕШКО ФИЛЕ С КЪРИ И СМЕТАНА









Тази вълшебна / за мен/ подправка я ползвам предимно в месни ястия и кайма, но разбира че може и в постни! Най ми е вкусно с пилешко месо. За тези, които не знаят, ще кажа че кърито съдържа микс от подправки /кимион, куркума, кориандър, червен пипер, сминдух... Макар и първите две / кимион, куркума/ не са ми от най любимите, но в този "букет' от подправки много ми допада. Може да съдържа и още подправки, като- канела, индийско орехче, карамфил и други. В снимките не успях да покажа наситеният жълт цвят на подправката /който трябва да се получи/, но ви уверявам че е много вкусно. Може да пробвате и да се уверите сами :)

Необходими продукти: 2 броя пилешко филе / пеперуда/, 5-6 супени лъжици олио, 1 супена лъжица краве масло, 1 връзка зелен лук, 3 скилидки чесън, 1 чаена лъжица къри, 150 мл. топла вода, 500 мл. течна готварска сметана, брашно*, сол*.

Всяка "пеперуда" /пилешко филе/ срежете по средата на две и после на хоризонтално, така че да се получат като по тънки пържоли /8 броя/. Поставете ги в купа или тенджера и залейте със студена вода, колкото да ги покрие.

Оставете така да престоят 30-40 минути и след това прецедете водата и ги подушете. В удобна за вас чинийка сложете малко* брашно, оваляйте месото от двете страни, изтупайте излишното и наредете в чиния.

В тиган налейте олиото, добавете кравето масло и включете на средна до висока температура /котлона ми е с три степени и включвам на 2,5*/. Когато мазнината загрее сложете месото. 

Позапържете до златисто и от двете страни и изкарайте в чинийка. Намалете котлона на средна температура. Предварително си почистете лука, чесъна, нарежете и пуснете в същата мазнина където сте пържили филетата.

Разбъркайте около 10- 15 секунди. Добавете кърито, разбъркайте още 10 секунди да си пусне цвета и налейте топлата вода. Когато започне да ври наредете пилешкото месо в тигана, поръсете с 1 непълна чаена лъжица сол и оставете за около 5-6 минути.

Предлагам ви и една рецепта за СТУДЕНА СУПА С АРПА ФИДЕ от  ТУК

Налейте сметаната и оставете за още 5 минути да покъкри на слаб огън. Леко побутвайте с дървена лъжица да не залепне. По желание поръсете със свеж магданоз и поднесете с резен лимон.

Бъдете здрави, вярвайте в себе си ще намерите правилната посока :)

















Няма коментари: