неделя, 1 август 2021 г.

КЬОПООЛУ

 





Продължавам с любимия ни патладжан. Поднася се като салатка, разядка към една студена... Па ние си го ядем в големите жеги , като основно със сиренце. Като повечето рецепти и тази съм я научила от моята свекърва :)

Необходими продукти: 4-5 броя средно големи патладжана, 2-3 червени или зелени чушки / пипер/, 2-3 средно големи добре узрели домати, 6-7 скилидки чесън, олио*, сол*, свеж магданоз- по желание.

Предварително си включете фурната на 200- 220 градуса да загрее. В тава поставете хартия за печене да не се цапа / ползвам на фурната тавата/. Измийте патладжаните, подсушете, отрежете дръжките /ако са много дълги, надупчете ги на места с вилица или нож и подредете в тава заедно с чушките.

Сложете да се пекат до пълното им омекване. Хубаво е да се пекат на жар, но в градски условия- толкова. Патладжаните се дупчат, за да не пукат, защото не са обелени.

Ползвах червени чушки, защото имах такива, а и с червени чушки е много по вкусно! След, като омекнат напълно изкарайте с щипка в чиния и оставете да изстинат.

Сложете и доматите, но ги печете за кратко или леко ги попарете. Първо обелете внимателно патладжаните, сложете добре да се отцедят, нарежете на кубчета и поставете в тенджера.

Почистете чесъна, нарежете на плочки и добавете към патладжана. Поръсете с малко сол*, олио / аз сложих 5 супени лъжици/ и счукайте до като сместа стане на пюре.

Може и да ги смелите! Почистете чушките и доматите, нарежете на ситно и прибавете към патладжанената смес. Разбъркайте сместа много добре и ако има нужда добавете още малко сол или олио.

Който е пропуснал рецептата за ИМАМ БАЙЪЛДЪ, може да я види от ТУК

Затворете с капак и приберете в хладилник, добре да изстине. Поднася се студено, по желание с пресен магданоз и плочка сирене.

Бъдете здрави, вярвайте в себе си и ще намерите правилната посока :) 







Няма коментари: