Попарката, която майка ми ми приготвяше , когато бях дете. Не, че е нещо кой знае какво, но реших да споделя и да не се забрави. Нека се знае от идващото поколение и да се запази! То няма кой знае какво като рецепта, но ще споделя.
Задължително с чай от липов цвят, то така си го харесвам и ми е вкусно. Някои правят само с гореща вода, други- с червен пипер... Нека уважите начина по който точно майка ми ми приготвяше и също и аз сега- по същия начин.
Точно така на мен ми харесва!
Необходими продукти: 2-3 препечени филии, липов цвят*, вода*, захар*, сирене*, краве масло*
Хляб може да се ползва всякакъв според предпочитанията- бял, типов, много зърнест... Първо си препечете филиите до зачервяване и от двете страни. Аз ги препичам в парти грила, който ми е също от майка ми.
И този аромат на препечени филии, който се разнася на всякъде и обожавам. Препечените филии начупете на малки парчета и поставете в купа за една порция. Студеното краве масло около 20- 30 грама / за една порция/ нарежете на малки кубчета и поставете върху залъците хляб.
Поръсете със 1-2 супени лъжици захар / на вкус/ и краве сирене около 100 грама. Пригответе си чая в чайник или в касерола. Пуснете 4-5 цвята от липа, залейте с 350- 400 мл. вода и оставете да заври. След завирането аз оставям да си пусне красив, червен цвят.
След като е готов прецедете през цедка и с горещия чай залейте продуктите които сте поставили в купичката /залъжи хляб, краве масло, захар/. Захлупете купата с чиния и оставете така за 15- 20 минути да се задуши и хляба добре да се напои.
След като времето изтече махнете чинията, разбъркайте добре с лъжица и е време за хапване на майчината попарка с чай♡ Явно в някои случаи обичам комбинацията от сладко и солено...
Понеже първо направих снимките и после добавих сирене и чай- няма как да ги видите в новите снимки, за което се извинявам! Когато забелязах този пропуск, от попарата вече нямаше и следа...
Предлагам ви и една рецепта за МАРИНОВАНО СИРЕНЕ от ТУК
Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК
Тази снимка е по стара, но има сирене*! |
Няма коментари:
Публикуване на коментар