Предлагам това ястие за тези, които консумират заешко! Знаете, че заешкото месо е сухо, за това реших да приготвя със сосче, за топкане. Щом има ПИЛЕШКА КАША, защо да няма и заешка?!
Това е гъстотата, която аз предпочитам! Който иска по гъсто, може да добави още малко брашно. Заекът е домашен и това е половината от предния път. За тези, които обичат заешко, ето я и рецептата!
Необходими продукти: около 1 килограм заешко месо, 60 мл олио, 3 супени лъжици пълни с връх брашно, 1/2 супена лъжица червен пипер, 3-4 зърна черен пипер, 200 мл. доматен сок, 1 глава чесън, вода / бульон от месото/*, сол*
Нарежете на парчета и измийте месото, поставете в тенджера. Добавете 1 супена лъжица сол, зърната черен пипер и налейте вода, която да покрива добре месото / два пръста над месото/.
Включете котлона на най висока степен оставете да се вари с открехнат капак. Когато водата заври, намалете на средна температура. От време на време отстранявайте образувалата се пяна.
Заешкото го варих по дълго от колкото се вари пилешко месо- купешко. При мен беше готов за 55 минути. Проверете месото преди да отстраните от огъня! Готовото месо вземете с решетъчна лъжица и поставете в чиния.
Отцедете бульона. Поставете тенджера върху котлона и налейте олио. Когато олиото загрее добавете брашно и разбъркайте енергично да не загори /намалихте температурата , нали?/ докато леко си промени цвета.
Добавете червения пипер и разбъркайте само няколко секунди, да се разтвори и пусне аромат. Внимателно налейте бульона* , като не спирате да бъркате. Аз налях 1 литър от бульона. Отново оставете с открехнат капак да заври.
След 10 минути добавете доматения сок, разбъркайте и оставете да къкри. Накъсайте месото и пуснете във врелия сос. Почистете, измийте, пюрирайте чесъна и добавете към ястието, да се ароматизира.
Опитайте как е на вкус, и ако има нужда добавете още малко сол! Оставете ястието да къкри на слаб огън, като периодично разбърквате и се получи желаната гъстота. Сипете си една топла домашно приготвена манджичка и си хапнете с апетит.
Предлагам ви и една рецепта за СИРЕНЕНА КАША, която може да видите от ТУК
Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК
Новата ми кулинарна страница: В кухнята с БИГИ от ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар