Тази стара рецепта я записах от Сашето. Сега му дойде времето и реших да пробвам рецептата на баба и. Когато го опитах, останах приятно очарована, защото не очаквах да ми хареса толкова много.
Дето казват- "ВКУС, ДРУГАР НЯМА" Също така е много подходящо за пости и вегани. Приготвя се много бързо и лесно! Споменава се, че в автентичната рецепта се ползва червен боб и орехово масло...
Едно голямо БЛАГОДАРЯ, за автентичната рецепта на страхотната кулинарка, Sashka Dimitrova! Ето, как го приготвих:
Необходими продукти: 1 консерва от червен боб, 1 малка глава зрял лук, 2 скилидки чесън, 1 суха чушка*,1 чаша от 100 мл. смлени орехи, 2 супени лъжици олио, 1 кафена лъжица червен пипер, 1 кафена лъжица сол /на вкус/, 5-6 броя орехови ядки, джоджен*.
Ползвах малък тиган. Сипете консервата боб в гевгир и оставете да се отцеди. Налейте олиото в тигана и поставете върху котлона на средна температура. Заготовките си ги приготвям предварително.
Почистете зеленчуците /лук, чесън и суха чушка/ измийте и нарежете на ситно. Когато олиото загрее първо пуснете ореховите ядки и разбъркайте около 2-3 минути. Когато орехите пуснат аромат, вземете с лъжица и поставете в чиния.
Тази стъпка я няма в рецептата, но се опитах максимално да ароматизирам олиото с орехите! В същото олио пуснете нарязаните- лук, чесън, чушка и разбъркайте до като омекнат.
Ако е нужно, намалете степента на котлона. Поръсете с червения пипер и разбъркайте 4-5 секунди. Сипете отцедения боб, смлени орехи, сол и бъркайте на слаб огън 5-6 минути.
Предлагам ви и една рецепта за ЕЗМЕ ОТ ПЕЧЕН ПИПЕР, която може да видите от ТУК
Преди да изключите котлона поръсете с джоджен и разбъркайте. Преди сервиране , може да се поръси с още орехи и магданоз. Относно чушката... Сашето, може да е имала в предвид - сушена сладка чушка /пипер/.
Аз нямах и за това сложих 1 малка суха люта чушка /макар че не ядем люто/ , която предаде лека пикантност. Рецептата на Сашето, може да видите от ТУК
Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар