Тази рецепта за ШАРЕНА ТУРШИЯ, е без аспирин. Приготвя се бързо и лесно.
Ползвахме буркани по 1.650 л. и в рецептата количеството захар и сол са за тях. Ако ползвате компотен буркан, намалете с по една супена лъжица /компотен буркан- 1 пълна супена лъжица сол, 1 супена лъжица захар, 1/2 кафена лъжица лимонена киселина/.
Количествата на другите продукти не е от значение, като опиша начинът на приготвяне ще разберете защо... Зеленчуците, които ние имахме са- камби, червени чушки /пипер/, морков, карфиол, чорбаджийски чушки.
Не е задължително, да ползвате всички видове! Подберете- здрави, ненаранени, ненападнати от болести зеленчуци! В туршията добавих съцветие от копър, но може да го замените с листа целина. Ползвах винтови капачки.
Необходими продукти за 1 буркан от 1.650 л.:карфиол*, морков*, камби*, червени чушки /пиперки*, чорбаджийски чушки*, 4-5 скилидки чесън*, съцветие копър*, качествен винен оцет 6 %*, 2 пълни супени лъжици сол, 2 пълни супени лъжици захар, зърна черен пипер*, 1 кафена лъжица лимонена киселина, вряла вода*
Пригответе си предварително бурканите и зеленчуците. Измийте бурканите и капачките с гореща вода и сложете да изсъхнат. Ползвайте чисто нови капачки, за да сте сигурни че няма да има изненади.
Почистете и измийте зеленчуците. Почистете скилидките чесън, карфиола накъсайте на розички, морковите минете с картофобелачка и нарежете на кръгчета с дебелина около 5 мм., на чорбаджийските чушки скъсете дръжките.
На камбите и чушките премахнете дръжките, почистете от семенниците и нарежете по възможност на еднакви парченца. Напълнете тенджера с вода и поставете върху котлона да заври.
Ако имате електрическа кана, още по добре! В буркан налейте оцет до резката. Започнете да редите зеленчуците, като редувате- чорбаджийски, камби, карфиол, чушки, моркови.
Тук, таме пуснете 4-5 скилидки чесън, 4-5 зърна черен пипер и съцветие копър. Напълнете плътно буркана. Най отгоре сипете 2 супени лъжици сол, 2 супени лъжици захар, 1 кафена лъжица лимонена киселина.
Налейте врялата вода до долния ръб на гърлото на буркана. Прекарайте нож внимателно към вътрешната страна на стените на буркана, така че да излезе излишния въздух. Ако водата спадне на долу, долейте още, завъртете и стегнете добре капачката и обърнете буркана.
Бурканите ги поставям върху равна повърхност /маса, под/ покрита с кърпа. Веднага загънете бурканите с дебела кърпа и оставете така едно денонощие. На другия ден ги обърнете с капачката на горе и може да ги приберете в шкаф или мазе, на сухо и проветриво място.
Предлагам ви и една рецепта за БЪРЗО КИСЕЛО ЗЕЛЕ, от ТУК
Преди прибиране, може да ги разклатите, евентуално ако не са се разтопили солта и захарта. Ще имате туршийка за зимата. Препоръчително е за тази туршия да се ползват не много големи буркани! С любезното съдействие на майка ми, приготвихме туршиите♡
Който има интерес, може да се присъедини към кулинарните ни групи:
КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК
Вкусотия в чиния, от ТУК
2 коментара:
Не е ли много солта 2 с.л.?
Не, не е много за буркан с вместимост 1650л. Това, все едно че са два компотени буркана.
Публикуване на коментар