Сладкишът се състои от блат, тиква и ронлива смес /крамбъл/. Понеже имаме в изобилие от тиква, а няма как да не се възползвам да приготвя този вкусен сладкиш.
Любителите на тиква, ако искат да пробват по различен сладкиш, препоръчвам този КРАМБЪЛ КЕКС СЪС ТИКВА.
*Чаша с вместимост 150 мл.
Необходими продукти за кекса: 3 яйца с размер М на стайна температура, 1 чаша захар, 1 чаша топло прясно мляко /не горещо/, 1/2 чаша олио, около 2, 5 чаши пресято брашно, 1 пакет бакпулвер 10 грама, 1 пакет ванилия 3 грама, щипка сол.
За крамбъла: 90- 100 грама студено краве масло, 5 супени лъжици захар, 90- 100 грама пресято брашно, 1 кафена лъжица канела, 2-3 супени лъжици смлени орехи, щипка сол. По желание- пудра захар за поръсване!
За плънката: 250 грама почистена тиква, 2 супени лъжици захар.
Приготовление: предварително почистената тиква настържете на едро ренде и поставете в купа. Добавете 2 супени лъжици захар, разбъркайте и оставете на страна.
Пригответе си крамбъл трохите. В купа пресейте брашното, добавете щипка сол, 5 супени лъжици захар, 1 кафена лъжица канела, 2-3 супени лъжици смлени орехи и разбъркайте сухата смес.
Кравето масло изкарайте от хладилника в последния момент, защото трябва да е студено! Нарежете кравето малко на малки кубчета, прибавете към сухата смес и започнете леко да мачкате с върха на пръстите си докато се получи ронливо тесто, на трохи.
Поставете в хладилник докато приготвите кексовата смес. Включете фурната на 180 градуса да загрее. В купа счупете яйцата, добавете щипка сол и започнете да разбивате с миксер.
Добавете захарта и разбийте за 3-4 минути. Налейте прясното мляко, олиото и разбийте за кратко. Добавете сухите съставки- брашно, бакпулвер, ванилия и на този етап разбъркайте на ръка, с шпатула.
Трябва да се получи, гладка и малко по- гъста смес от обикновено! Да не е рядка смес! В тава с диаметър- 22- 24 см. поставете хартия за печене. Изсипете сместа и изгладете с шпатула.
Рецептата за ТИКВА В ПЛИК ЗА ПЕЧЕНЕ, може да видите от ТУК
Отгоре разпределете настърганата тиква, а върху тиквата поръсете равномерно от крамбъл трохите. Сложете да се пече в загрялата фурна. Времето за печене зависи и от фурната!
При мен, сладкишът беше готов за 45 минути. Може да проверите с дървен шиш. След като е готов сладкишът, оставете до пълното му изстиване, преди да направите разреза!
По желание, поръсете с пудра захар! Може да звучи, много дълго, но се приготвя лесно! Наливам си чашка силно, черно кафе еспресо и си режа едно парче. Благодаря, че отделихте време за да посетите скромната ми кухня!
Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар