Най- вкусните ПОАЧИ, които съм яла. Поача /Poğaça/ е тестено изделие от турската кухня. Рецептата я имам от леля. Не бях ги приготвяла от няколко години.
Моите ПОАЧИ, съм оформила по два начина. Вие, може да си ги оформите на топчета или както си искате.
*Чаша с вместимост 200 мл.
Необходими продукти: 1 пакет суха мая от 7 грама, 2 яйца, 1/2 чаша топло /не горещо/ прясно мляко, 1/2 чаша кисело мляко, 1/2 чаша олио, около 600 грама пресято брашно, 1/2 супена лъжица захар, 1/2 супена лъжица сол, 40- 50 грама краве масло, около 150- 180 грама сирене.
В купа, сипете маята, захарта, прясното мляко, 4-5 супени лъжици от пресятото брашно и разбъркайте с лъжица. Счупете яйцата едно по едно, като 1 цяло яйце и 1 белтък, добавете в купата, 1 жълтък заделете за намазване върху поачите.
Добавете в купата и другите продукти- кисело мляко, олио и започнете да бъркате с лъжица. Сипете брашно малко по малко, поръсете с посоченото количество сол и бъркайте докато стане много гъста смес.
На този етап започнете да месите на ръка, като поръсвате по малко от брашното. Трябва да се получи много меко, нелепнещо тесто. Количеството брашно, при всеки може да е различно!
Оформете на топка, поставете в купа, намажете с няколко капки олио и покрийте със стреч фолио и кърпа. Оставете да втаса докато удвои обема си. При мен- за 50 минути. Преди да започнете да работите с тестото си разтопете кравето масло и в отделна купичка си надробете сиренето.
Втасалото тесто разделете на две равни по големина топки. Поръсете плота с малко брашно, поставете първата топка тесто и разточете на правоъгълник с дебелина около 1 см. / не повече/.
Намажете цялата кора с половината разтопено масло /да не е горещо/, навийте на руло и отрежете с ширина около 4 см. Всяко разрязано парче поставете като пънче /охлюв/ с разреза на долу, леко сплескайте с длан и поставете малко от плънката.
- Вариант на оформяне- поставете малко от надробеното сирене и захлупете като полумесец. Получава се, като мида. Краищата защипете с вилица.
- Вариант на оформяне- поставете малко от плънката по средата на сплескания "охлюв" и сгънете от двата края към средата и защипете с пръсти, да се затвори тестото. Обърнете със защипаната част на долу и ще се получи различното оформяне.
2 коментара:
Без хич вода ли?
Без вода.
Публикуване на коментар