* Забележка : ако постите или сте веган кравето масло може да замените с олио, а пилешкият бульон със зеленчуков или само вода.
* Чаша с вместимост 150 мл
Необходими продукти :
✔ Ориз 1 чаша
✔ Краве масло 1 с.л.
✔ Олио 1 с.л.
✔ Фиде една шепа */ начупено/
✔ Гореща вода или бульон / пилешки/ 2, 5 чаши
✔ Сол * 1 к.л.
Измийте добре ориза и оставете да се отцеди. В подходящ съд върху котлона, на средна температура сложете олиото и кравето масло. След, като кравето масло се разтопи, добавете фидето и разбъркайте добре с дървена лъжица.
Измийте добре ориза и оставете да се отцеди. В подходящ съд върху котлона, на средна температура сложете олиото и кравето масло. След, като кравето масло се разтопи, добавете фидето и разбъркайте добре с дървена лъжица.
След, като фидето почне да си променя цвета, сипете ориза, солта и отново разбъркайте. Намалете котлона на най ниската степен и продължете да бъркате около 2-3 минути.
Бъркането трябва да е по скоро, като обръщате ориза с лъжицата отдолу нагоре, внимателно! Ако бъркате постоянно ще си пусне нишестето и вече няма да е ПИЛАФ!
Добавете гореща вода или бульон / с бульон е по вкусно/. Съотношението ориз вода /бульон/ може да е различно, според вида ориз! При пилаф съотношението ориз- вода, не е стандартното съотношение 1:3, а например 1:2.
Марката, която аз ползвах -няма да я споделя , за да не прозвучи като реклама. Само ще кажа, че за първи път ползвам тази марка и я избрах според вида на ориза. Имайте в предвид , че освен ориза ще набъбва и фидето!
Разбъркайте отново леко с лъжица и затворете плътно капака. И пак ще повторя, че котлона да е на най ниската степен! Нека къкри така около 10 минути. След, като изминат 10 минути - направете тест с дървена лъжица, като направите дупка в ориза.
Ако ориза остане в същото положение / не се стича/ и в дъното на съда няма течност, значи пилафа е готов. А, ако не- оставете още около минута, като изключите котлона!
След, като е готово и сте направили тест, като сте вкусили едно зрънце, направете следното - загънете тенджерата с чиста кърпа и тогава сложете капака. Така кърпата ще поеме излишната влага!
Оставете така да си " почине " около 15- 20 минути. След това може да си хапнете с голям апетит.
Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група:Вкусотия в чиния, от ТУК
3 коментара:
Страхотен пилаф Биги.Знам няколко начина за приготвяне на ориз, но и твоят вариант ми допадна и веднага записвам рецептата.Чудесен пилаф за гарнитура се е получил, много красиви снимки си направила.
Поздравления за рецептата !
Благодаря, Ели ! Горещо препоръчвам !
Много обещаващо изглежда.Ще пробвам.
Публикуване на коментар