петък, 10 април 2020 г.

ЯХНИЯ С МЕСО И КАРТОФИ

ВКУСНА ЯХНИЯ 

Като се каже яхния, може някои хора да го разбират, като ястие с много лук. Но за мен яхния е, когато може да си топваш залъка.
Необходими продукти:
✔ Месо около 450-500 грама
✔ Картофи 2 средно големи или 3 малки
✔ Зрял лук 1 средно голяма глава
✔ Морков 1 брой средно голям
✔ Скилидки чесън 2- 3 броя
✔ Доматен сок 5 с.л.
✔ Чорбаджийки 2-3 броя  или червена чушка 1 брой
✔ Олио 3-4 с.л.
✔ Червен пипер 1 ч.л.
✔ Черен пипер *
✔ Универсална зеленчукова подправка или сол 1 с.л.
✔ Топла вода 550 мл.
✔ Свеж магданоз за поръсване *
Измийте, подсушете и нарежете месото на не много големи кубчета. Загрейте олио в не много голяма тенджера на средна температура. Пуснете месото в сгорещеното олио без да бъркате 1 минута. Месото като си промени цвета разбъркайте за кратко /колкото да ги обърнете от другата страна, да се запечата /.
Почистете скилидките чесън, нарежете ги на колелца и пуснете при месото, да се ароматизира. Почистете лука и моркова- лука нарежете на ситно а моркова на едри колелца и ги добавете при другите продукти.
Разбъркайте. Докато къкри ястието си обелете, измийте и нарежете картофите на едри кубчета и ги запържете леко с другите продукти, като бъркате около 1 минута.
Добавете червения пипер и разбъркайте докато ястието се оцвети, но не и да загори. Добавете доматения сок, разбъркайте и добавете топлата вода. Не слагам много доматен сок за да се усещат другите продукти!
Ако ползвате чушки чорбаджийки ги нарежете на две /по на едро / след като сте ги почистили и измили предварително. Пуснете ги в ястието. Сложете открехнат капак и оставете ястието да покъкри.
След, като почне да ври добавете универсалната зеленчукова подправка/или сол / и ако е нужно малко черен пипер. Намалете котлона на ниска температура и оставете ястието да покъкри докато зеленчуците и месото омекнат напълно.
Преди да изключите котлона ги опитайте и ако е нужно добавете още малко сол. По желание поръсете с прясно накълцан магданоз. Ако харесвате такъв вид ястия, пригответе и споделете.
Няма да ви уверявам, колко е вкусно;)
Предлагам ви да погледнете и тази рецепта за ТРИЪГЪЛЕН ТУТМАНИК КАТО ОТ ЗАКУСВАЛНЯ





Няма коментари: