петък, 1 май 2020 г.

РАМАЗАН ПИДЕ



По случай месеца на Рамазан / Рамадан / реших да приготвя РАМАЗАН ПИДЕ. Много съм доволна, защото много добре се получи. От вътре меко, пухкаво, от вън- хрупкава коричка. От тази доза се получават два броя.
Необходими продукти:
✔ Прясно мляко 1 чаша хладко /чаша с вместимост 200 мл*
✔ Вода хладка 1 чаша /чаша с вместимост 200 мл *
✔ Суха мая 1 пакет 7 грама
✔ Олио 60 мл.
✔ Яйце 1 брой /жълтъка за намазване/
✔ Захар 1 чаена лъжица
✔ Сол 1 чаена лъжица
✔ Брашно 4,5 чаши с вместимост 250 мл.*
За поръсване: сусам, черен кимион /ким/
Пресейте си предварително брашното! Счупете яйцето и разделете жълтъка от белтъка в две отделни купички. В голяма купа сипете продуктите- суха мая, захар 1 чаена лъжица, топлото прясно мляко, хладка вода и олио.  Разбъркайте докато се разтопи захарта и маята.
В тази рецепта не е нужно да чакате маята да шупне! Добавете белтъка, една чаша брашно, сол и започнете да разбърквате с лъжица. Добавяйте брашното малко по малко. Като почне да се събира на топка, прехвърлете на плота и доумесете. Трябва да е не лепнещо, но много меко тесто.
Количеството брашно при всеки може да е различно ... Зависи от самото брашно!
Ако, брашното  е с добро качество, винаги ще получите чудесно тестено изделие. Разделете тестото на две еднакви по големина топки.Сложете двете топки теста в тави покрити с хартия за печене.
Аз предпочетох да ползвам една тава, за това сложих едното тесто в тава, а другото в купа /да чака/ Загънете с чиста кърпа и оставете да си почиват докато удвоят обема си. При мен за 40 минути бяха готови. Ако брашното и  маята са добри и сте спазили до тук рецептата- ще втаса бързо.
Другото, което е за по бързото втасване- зависи и температурата на помещението! След, втасването, притиснете с длани- да изкарате въздуха от тестото! Разстелете с пръсти на тънко /като блат за пица /.
С  върха на пръстите/ леко намаслени/  оформете пидето. Към жълтъка добавете по една супена лъжица вода и олио и разбъркайте. С помощта на четка намажете пидето и оставете за 15-20 минути да втаса.
Включете фурната на 200 градуса да загрее. След, като времето за втасване изтече, поръсете тестото със сусам и черен кимион. Установих, че вместо черен кимион имам КИМ- ползвах него.
Сложете ПИДЕто в загрялата фурна, на долното ниво на скарата. Печете докато се зачерви добре от горе и от долу. При мен за  30 минути беше готово. Наблюдавайте според вашата фурна.
Готовото ПИДЕ сложете върху решетка/ скара / да изстине. Не искам да ви убеждавам, колко пухкаво и вкусно се получи ...Пригответе и сами се уверете:)
Предлагам ви да погледнете и тази рецепта за вкусен сладкиш  ЕТИМЕК ТАТЛЪСЪ



ОФОРМЯНЕ