петък, 13 ноември 2020 г.

СОЛЕНКИ




 Бях решила да приготвя нещо друго, но когато моята съгражданка Галя ме попита за соленки с което ме подсети, че до сега не съм имала такава публикация и реших да приготвя. Един пореден пропуск. Гале, не знам дали точно такива са били соленките от едно време, които са се приготвяли по сватби и тържества, но на мен ми харесаха. Пръхкави и вкусни. 

* Чаша с вместимост 150 мл.

Необходими продукти:

✔ Краве масло или свинска мас 125 грама

✔ Яйца 2 броя/ 1 жълтък за намазване+ 1 чаена лъжица олио/

✔ Кисело мляко 1 чаша

✔ Сода бикарбонат 1 чаена лъжица/не пълна/

✔ Сол 1 чаена лъжица /не пълна/

✔ Брашно 3 чаши

✔ Сирене около 150 грама

✔ Сусам, Ким 

Още: хартия за печене

В купичка сипете киселото мляко, содата, разбъркайте и оставете за няколко минути да шупне. Счупете яйцата, като отделите единият жълтък в друга шола. Добавете към жълтъка 1 чаена лъжица олио, разбъркайте и загънете със стреч фолио да не изсъхне, докато приготвяте тестото.

Пресейте си брашното и направете кладенче. Добавете продуктите- киселото мляко със содата, разбитите яйца, сол и краве масло/ свинска мас/ Точно тук искам да отбележа, че ако искате да са като соленките от едно време, със свинска мас ще е по добрият избор.

Свинската мас трябва да е на стайна температура, а ако ползвате краве масло може и да е студено, но гледайте да е с добро качество! Започнете да месите тестото, като добавяте брашното малко по малко.

При всеки, количеството брашно може да е различно! Трябва да се получи меко, не лепнещо тесто! Разделете тестото на две. Едната топка тесто поставете върху лист хартия за печене и леко отворете с ръце.

Поръсете с настъргано сирене. Втората топка тесто отворете по същият начин и поставете върху плънката. Отгоре сложете още един лист хартия и изгладете с точилката на правоъгълник с дебелина около 3-4 мм.

Предварително си включете фурната на 180 градуса, да загрее. Соленките, може да ги нарежете желаната от вас форма и големина. Моите бяха с широчина 1 см. , като първи ги нарязах с дължина 6 см, вторите- 10 см., третата партида- 15 см.

Предлагам ви и една рецепта за СУСАМКИ от ТУК

Наредете ги в тава покрита с хартия за печене, намажете със сместа от жълтък или олио, поръсете със семена- сусам и ким и сложете да се пекат. Печете ги докато леко порозовеят и от двете страни.

Моите бяха готови за 25- 30 минути. Наблюдавайте ги, защото всяка фурна пече различно. След, като изстинат ги прехвърлям в поднос или чиния и ги покривам със стреч фолио. На другият ден са още мекички и идеали за сутрешното ми кафе:)




Няма коментари: