Хайде, на пърленките! Когато хлябът в къщи свърши, вместо да купиш, си търсиш причина да приготвиш домашно приготвен:) Е, този път не е хляб, но са вкусни, ароматни ПЪРЛЕНКИ НА ТИГАН.
Необходими продукти:
✔ Суха мая 5 грама
✔ Захар 1 чаена лъжица/равна/
✔ Хладка вода 300 мл.
✔ Олио 3 супени лъжици
✔ Брашно 2,5 чаши с вместимост 300 мл.
✔ Сол 1 чаена лъжица непълна
За намазване: олио, чесън
Пресейте си брашното върху плота или в тава и направете кладенче. В кладенчето сложете маята, захарта, около 100 мл от хладката вода и разбъркайте с лъжица, като добавяте по малко от брашното.
Трябва да се получи, като кашичка. Ако ползвате кубче мая/ 15-18 грама/ трябва да изчакате да се активира, но ако е суха мая, няма нужда. Добавете 3 супени лъжици олио, останалото количество вода/ 200мл/, сол и започнете да бъркате с лъжица.
Прибавяйте брашното малко по малко, докато се получи лепкаво тесто и вече не може да се разбърква. На този етап започнете да месите. При всеки, количеството брашно може да е различно/между 500-600 грама/ Трябва да се получи меко, но не лепнещо тесто.
Оформете на топка, леко поръсете с брашно, загънете със стреч фолио и кърпа и оставете на топло за 30-40 минути. Времето за втасване зависи колко е топло помещението! До като тестото втасва си пригответе сместа за намазване.
Пюрирайте 3-4 скилидки чесън и сложете в шола. Добавете 4-5 супени лъжици олио и разбъркайте. Прехвърлете втасалото тесто на плота, доумесете и разделете на еднакви по големина топки. Моите бяха 8.
Всяка топка разточете с дебелина около 4-5 мм. Аз сложих всяка топка между стреч фолио и оформих на ръка, като само притисках от горе. Загънете ги с кърпа, да не изсъхнат. Няма нужда да втасат втори път.
Сложете тигана на котлона и включете на висока степен. Щом тиганът загрее добре, сложете първото кръгче тесто и намалете на средна температура. Пекат се на сух тиган! Опечете ги равномерно и от двете страни.
Предлагам ви и една рецепта за КАВЪРМА ПО РАДОМИРСКИ от ТУК
Готовата пърленка вземете с щипка, сложете в чиния и намажете с чесновата смес. Хапнете си, докато са още топли, топли.
Няма коментари:
Публикуване на коментар