Като се каже ЯХНИЯ, се сещам за ястие с много лук и запръжка с брашно и червен пипер. Не исках ястието ми да е сухо, а да става за топкане! Много ни се услади. Получи се семпло, но винаги може да добавите зеленчуци като- домат, чушки, моркови или още лук.
Необходими продукти: 600 грама пилешки воденички, 2 големи глави зрял лук, 1 средно голям морков, 3-4 скилидки чесън, 80 мл. олио, 3-4 зърна черен пипер, 2-3 зърна бахар, 1 чаена лъжица червен пипер, 1 пълна чаена лъжица брашно, 400 мл. бульон* от воденичките, сол* на вкус.
Почистете воденичките, нарежете ги на две, три и ги измийте добре. Сложете в тенджера, налейте с обилно количество вода и сложете на висока температура да се варят.
През това време си почистете и измийте зеленчуците. Нарежете 1 глава лук на четири, моркова на колелца. Когато водата заври и отстраните образувалата се пяна, добавете зеленчуците и подправките- лук, морков, черен пипер на зърна, бахар.
Оставете на средна температура да ври около 20 минути. Нарежете втората глава лук на полумесеци, чесъна на колелца. След, като сварите воденичките, прецедете бульона и оставете воденичките добре да се отцедят. Бульона не го хвърляйте!
В тенджера налейте олио и сложете на средна температура. Когато олиото загрее, пуснете воденичките и ги запържете за 2-3 минути. Воденичките трябва да са добре отцедени, защото олиото ще пръска!
Добавете лука, чесъна и бъркайте докато леко поомекнат. Добавете брашното и не спирайте да бъркате на по слаба температура за 1-2 минути. Тук искам да отбележа, че може да добавите и зеленчуците, които сте ги сварили в бульона!
Следва червен пипер и разбъркайте няколко секунди. Внимавайте да не загори!Добавете сол, бульон, разбъркайте и оставете да къкри с открехнат капак. При мен 1 чаена лъжица сол беше достатъчно, но вие може да сложите по ваш вкус!
След 20 минути опитайте как е на вкус и ако има нужда прибавете още малко бульон, сол и смлян черен пипер.
Предлагам ви и една рецепта за КАРТОФИ ПО СЕЛСКИ от ТУК
Ястието е готово, когато воденичките се сдъвкват лесно! По желание, поръсете със свеж магданоз!
Няма коментари:
Публикуване на коментар