Лесни, бързи и подходящи за празник и делник. Рецептата е по идея на Milka Mileva. Допълнително съм добавила продукти по мой вкус. Хубавото на морковите е, че освен в ястия, салати, супи- може да ги ползвате и в сладкиши, десерти. Опитайте и споделете.
Необходими продукти: 3 броя големи моркова ( около 250 грама ), 3 супени лъжици захар, щипка сол, няколко капки прясно изцеден лимонов сок (по желание), 80 мл. вода, кокосови стърготини*, лешници* или други ядки ( орехи, фъстъци, бадеми ) смлени на ситно, 1 супена лъжица кафе еспресо, щедра щипка канела, 60- 80 грама натурален шоколад, 1 супена лъжица краве масло.
Приготовление: измийте, обелете и настържете морковите на ситно (дребно) ренде и поставете в тиган или касерола. Добавете 3 супени лъжици захар, щипка сол, 80 мл. вода и сложете на котлона на средна температура.
Когато водата заври, може да добавите няколко капки прясно изцеден сок от лимон, за по свеж вид. Бъркайте периодично с дървена лъжица. Сместа е готова, когато морковите поомекнат и водата се изпари напълно.
Разделете сместа на две. Към едната смес прибавете- щипка канела, смлени лешници* (печени), кокосови стърготини* и разбъркайте. Добавяйте толкова смлени ядки и кокосови стърготини, колкото да може да се събере сместа и да не се разпада!
Направете топчета, които оваляйте в кокосови стърготи или смлени ядки и наредете в поднос покрит с пергаментова хартия. Към втората смес добавете- 1 супена лъжица кафе еспресо, смлени ядки*, кокосови стърготини и разбъркайте.
Разтопете шоколада с кравето масло, оставете за няколко минути леко да се охлади. Оваляйте ги внимателно в разтопения шоколад, вземете с вилица и сложете върху хартия при другите бонбони.
Предлагам ви една рецепта за САЛАТА С МОРКОВИ И КИСЕЛО МЛЯКО от ТУК
Сложете в хладилник. По ваш вкус , може да ги приготвите с какао, портокалови корички, ванилия, ром и други.
Който има интерес, може да се присъедини и към новата ни кулинарна група КУХНЯ ЗА ЛЮБИТЕЛИ от ТУК
1 коментар:
Страхотни са бонбонките, прекрасно изглеждат.
Ще ги изпробвам.
Лека седмица !
Публикуване на коментар