неделя, 15 август 2021 г.

ШАКШУКА ПО ТУРСКИ





В Турция го наричат само ШАКШУКА, но понеже в България под това наименование знаем друг вид ястие и за да няма недоразумение - така го кръстих. Няма нищо общо с ШАКШУКА, но не съвсем... 

Има вариации с люти или сладки чушки/ пипер/. Има вариации с картофи и без картофи. Може да се консумира, като основно или мезе.

За да съм сигурна, че наистина в Турция го има това ястие /под това наименование/ се свързах с леля, която живее там и взимах рецептата.

Аз ползвах и картофи за да е пълно щастието :) Ако имате проблеми с пържени храни- не го приготвяйте! Ако сте мазохист, като мен и обичате вредни и вкусни храни- това е за вас ;)

Всъщност ястието представлява микс от пържени зеленчуци полети с доматен сос... Който има интерес, да заповяда към подробната рецепта.

Необходими  продукти: 2-3 средно големи патладжана, 3-4 броя пипер /зелен, червен/ или 5-6 люти чушки /, 2 картофа средно големи / по желание/, олио за пържене*
За соса: 4- 5 средно големи домати, 6-7 скилидки чесън, олио или зехтин 50- 60 милилитра, 1 кафена лъжица захар, сол*
*Свеж магданоз за поръсване.

Измийте, подсушете и нарежете зеленчуците. Патладжана се реже на не много големи кубчета, пипера /чушки/- на колелца, картофи на малко по малки кубчета.

Може да сложите патладжана предварително в подсолена вода и после да прецедите и подсушите. Може да се поръси само със сол и след, като се извлече горчивия сок само да се избърше от излишната сол!

При първия метод, не забравяйте че патладжана е като гъба и поема много вода! Аз не ползвах нито един от посочените методи, защото моите патладжани не бяха от горчивите /по долу има снимка/.

Поставете на котлона дълбока тенджера и налейте обилно количество олио. Включете котлона на средна температура и изчакайте да загрее.

Първо запържете патладжаните. Като почервенеят изкарайте с решетъчна лъжица, като прецеждате добре и сложете в дълбока купа, или голяма чиния.

Следват чушките и накрая картофите. Ако ще ползвате люти чушки, то тогава ще ги пържите последни. Внимавайте да не загорят!

Всичко се слага в една купа или чиния и се оставят на страна. В малка касерола налейте 50- 60 милилитра олио и поставете на средна температура да загрее.

Почистете и нарежете чесъна на дребно, пуснете в загрялото олио и разбъркайте около 1-2 минути докато си пусне аромата и леко си промени цвета.

Предварително си настържете доматите! Аз ползвах розови домати, но вие си преценете! Добавете доматения сок, захар, сол / при мен- 1 чаена лъжица/ на вкус и разбъркайте.

И тук искам да отбележа, че някои добавят и малко оцет за вкус, но аз не сложих! Когато сосът заври, намалете котлона. Сосът трябва да къкри на бавен огън. Разбъркайте периодично.

Предлагам ви и една рецепта за САЛАТКА ОТ ЧОРБАДЖИЙСКИ ЧУШКИ от ТУК

Когато почне да се сгъстява, но не напълно, дръпнете от котлона. Оставете за 5 минути леко да се охлади и полейте зеленчуците. Поръсете със свеж магданоз. Ами това е то ШАКШУКА по турски.

Хапнете си вкусно, вкусно. Да, може да се направи и сос с гъсто кисело мляко и чесън, но тогава няма да е ШАКШУКА ;) 


















1 коментар:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
Това ястие може да се направи с печени зеленчуци.Но аз бих добавила и печени тиквички на кубчета.Мисля,че ще се получи много богато и вкусно ястие.
Пека зеленчуци на фурна, нарязани на едри кубчета върху хартия за печене.А соса може да е и песто или пиперкова паста.Много я обичам.
Поздрави,бъдете здрави !