сряда, 18 август 2021 г.

ВКУСЕН ДОМАШЕН КРЕМ

 





За специален повод приготвих този вкусен крем, да се подсладим и почерпим. Щеше ми се да направя нещо подобаващо, но поради липса на време и това забързано ежедневие- само това успях да скалъпя.

Но пък се получи много вкусен крем заради чудесната комбинация от продукти и доза любов :) От  посочените продукти излизат 2 чаши с вместимост 250 мл* Крем за двама ♡

Необходими продукти: 600 мл. прясно краве мляко + 2-3 супени лъжици, 6 супени лъжици захар, 3 супени лъжици с връх натурално пшенично нишесте, щипка сол, 1 пакет ванилия /3 грама/, 2 жълтъка / на стайна температура/, 1 супена лъжица студено краве масло, 1 супена лъжица с връх какао, 3-4 бисквити  с вкус на кафе или по ваш вкус / с орехи, канела,какао, сметана/, 1 кафена лъжица мляно кафе.

В малка тенджера сипете продуктите- 6 супени лъжици захар, 3 супени лъжици натурално нишесте, щипка сол, 600 мл. прясно мляко, разбъркайте добре, да няма бучки и поставете на котлона на средна температура.

Продължете да бъркате докато почне да се сгъстява. На този етап в купичка разбийте за кратко жълтъците с телена бъркалка. Добавете 2-3 черпака от крема при жълтъците и разбъркайте. Яйчената смес сипете в тенджерата, добавете ванилията  и бъркайте енергично.

Намалете котлона! Когато кремът се сгъсти дръпнете от котлона. Прибавете студено краве масло и бъркайте докато се разтопи. Сипете половината крем в чаши или купички равномерно / аз сипах под наклон :)/ и оставете да изстине.

Към останалия крем добавете какаото, кафето, 2-3 супени лъжици прясно мляко и разбъркайте добре. Поставете на котлона за още 2-3 минути да заври до гладка смес и отдръпнете на страна.

Върху стегналия се бял/ жълт/ крем поръсете със смлени или натрошени бисквити, върху тях разпределете от какаовия крем и оставете леко да изстине. Поръсете и какаовия крем с бисквити и приберете в хладилник.

Предлагам ви и една рецепта за ЕФЕКТЕН СЛАДКИШ С БИСКВИТИ от ТУК

*Когато чакате белия крем да изстине- периодично бъркайте кафявия крем за да не хване коричка или покрийте със стреч фолио.

*Не е задължително да добавяте какао и кафе! Може да е само бял крем.

*Кремът може да се ползва за направа на обикновена торта.

*Може да увеличите дозата / продуктите/. Също така да увеличите или намалите захарта по ваш вкус.

Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТCULINARY PASSION ,от ТУК



















2 коментара:

Elena Dimitrova каза...

Биги,
правя подобен крем с жълтъци.Но не добавям масло, кафе или какао.Добавям ванилия, лимонова кора и разбитите на сняг белтъци.Получава се крем за торта.
Поздрави !

Birgul Ismailova каза...

Ели, кафе и какао не са задължителни, но с прибавянето на масло става много по вкусно /според мен/. Другия път ще пробвам и с лимонова кора, със сигурност е вкусно! Прегръдка от мен :)