Едно от практичните решения за тиква. Може, би вече сте приготвяли по този начин или пък- не?! Тиква, като локум. Както винаги- тиква ЦИГУЛКА от градината на майка ми. Има и една грамаданска - от друг сорт , ама нея цяло село да я яде / по долу в снимката/.
Макар, че не всеки обича тиква, тя е много полезна и диетична. Както всеки, така и аз си я приготвям по мой вкус и предпочитание. Може да си я приготвите от предния ден и да я опечете на другия ден или след като престои няколко часа.
*Чаша с вместимост 200 мл.
Необходими продукти: тиква / ЦИГУЛКА/ около 1 килограм, 1,5 чаша захар. По желание- канела, орехи...мед.
Моята тиква беше малка и беше по лесна за рязане. Измийте тиквата, нарежете с остър нож на две, почистете с лъжица семенниците и вътрешността. Ако ви е по голяма тиквата трябва да я нарежете на няколко парчета.
С помощта на картофобелачка обелете кората / по лесно е. Поне при мен беше така/. По средата нарежете на диагонал, а после на по едри кубчета. Аз нарязах с дебелина около 2 см. Гледайте да са горе- долу с еднаква дебелина и големина за да могат равномерно да се опекат.
Покрийте тавата с хартия за печене за по сигурно. С вилица надупчете на места парчетата тиква, сложете в плик, поръсете със захарта. Захар , може да сложите по ваш вкус. Аз този път не добавих канела.
Но ако искате смесете 1 чаена лъжица със захарта и така поръсете тиквата. Други подправки не добавям,, защото така я обичам! Завържете отвора на плика и поставете в тава. Гледайте тиквата да е на един ред, а не парчетата да са едно върху друго.
Включете фурната на 190- 200 градуса да загрее. Може от по рано да си нагласите тиквата, със захарта в плик и да сложите в хладилник. След няколко часа или на другия ден, може да я опечете.
До тогава захарта ще се втечни. С клечка за зъби надупчете плика на места и поставете тавата в загрялата фурна. Времето за печене зависи от големината и сорта тиква. Моята беше готова за 60 минути.
По време на печене пликът се надува като балон, а сиропът почва да си променя цвета. Това да не ви притеснява! Ако искате да се образува коричка внимателно отрежете плика / пазете се от парата/ и оставете още за няколко минути да се опече.
Боднете с вилица за проба, дали се е опекла. Аз си я поднасям - поръсена с канела и печени орехи. Ако не ви е много сладка на вкус, може да добавите мед, тахан... Баба ми понякога поливаше тиквата и с маджун.
Ако сте изпуснали рецептата за ЕСЕНЕН СЛАДКИШ, може да я видите от ТУК
Когато тиквата изстине на пълно е по вкусна. Останете си със здраве и следвайте мечтите си:)
Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК
Тази е другата тиква- за цяло село. Снимката е от месец юли. Още по вече е уголемила обема си, но нямам снимка! |
Няма коментари:
Публикуване на коментар