Приготвих салатката по желание на мъжото. Дето се вика: "Боб да има за мъжа ми, аз и пържоли мога да ям" ;) Може да сварите салатен боб или просто да ползвате от консерва.
Моят мъж директно си избра консервата, която доста биеше на очи , може би заради цвета си. Аз си го приготвям по този начин:
Необходими продукти: 400 грама консерва от червен боб /220 грама нетно количество, 1 средно голяма глава зрял лук/ може да се ползва червен или зелен лук- пресен/, 10- 15 броя маслини, олио*, оцет*, сол, магданоз / по желание/.
В салатката , може да се добавят и варени яйца- който обича! Ако боба не е от консерва, си го сварете предварително! Сипете боба от консерва /или предварително сварения/ директно в гевгир и пуснете струя студена вода.
Измийте добре без да натискате и оставете за няколко минути добре да се отцеди. Прехвърлете в купа където ще може добре да се разбърка. Почистете лука, измийте и нарежете на тънки поломесеци.
Поръсете лука със щедра щипка сол, леко намачкайте, за да излезе част от лютивината. Към боба добавете лука и маслините. В малък буркан сипете щипка сол, олио, оцет, затворете с капак и разклатете, добре да се смесят съставките.
Залейте продуктите с дресинга и разбъркайте внимателно. Понеже моят мъж много не тачи магданоз, а аз обичам- добавих малко пестеливо. Съотношението олио- оцет, добавям 2:3 /2 лъжици олио- 3 лъжици оцет/.
Всеки може да добави според своя вкус! Олиото може да се замени със зехтин, винения оцет с ябълков или прясно изцеден лимонов сок. Лимоновият сок на вкус ми идва по слаб и за това ползвам оцет.
Предлагам ви и една рецепта за ДОМАШНА МАСЛИНОВА ПАСТА от ТУК
Маслините също по ваш избор / ползвам "КАЛАМАТА" или черни със зехтин/. Затворете с капак или покрийте със стреч фолио, поставете в хладилник леко да се охлади.
Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар