събота, 1 януари 2022 г.

ПИТКА С ГАЗИРАНА ВОДА И ПЛЪНКА ОТ СИРЕНЕ





По принцип приготвям само два вида питки от много години на сам. Едната е тази на вуйна ми с краве масло, а втората е с плънка от сирене и яйца. И двете рецепти са стари и си ги редувах.

Този път реших да е малко по различна рецепта и оформяне. Ами, да си призная честно- получи ми се много добре. Не съм спец по питките, но от доста години си меся поне за празници или рождените дни.

Освен да ги приготвям, разбира се и много обичам да ги ям. Оформянето не е трудно и за начинаещи- стъпка по стъпка...

Необходими продукти: 2 пакета по 7 грама суха мая или 1 кубче мая 42 грама, 200 мл. топло /не горещо/ прясно мляко, 200 мл. газирана вода, 2 яйца размер L / 1 жълтък за намазване + 4-5 капки олио/, 60 мл. олио, 1 супена непълна лъжица захар, 1 супена не пълна сол, около 1 кг брашно / аз ползвах "...ЕКСТРА" + " ...ЗА БАНИЦИ/, студено краве масло за намазване на тавата*. За поръсване- сусам, черен кимион. Плънка: краве сирене около 250- 300 грама.

Марката на брашното няма да спомена за да не прозвучи, като реклама, но ще ви препоръчам да ползвате хубаво и качествено брашно за да може да бухне питката. Продуктите да са на стайна температура, а брашното си го пресейте предварително.

В купа сипете маята, захарта, половината прясно мляко, 4-5 супени лъжици брашно и разбъркайте с лъжица да стане на кашичка. Оставете няколко минути да се активира маята /ще видите да се образувал балончета/.

На сухата мая не и трябва много / да не кажа-хич/ дълго време за да се активира, като кубчето мая. След това добавете останалото прясно мляко, газирана вода, едно цяло яйце плюс единия белтък, олио, сол и разбъркайте добре с лъжица.

С шепа добавяйте брашното, малко, по малко като не спирате да разбърквате. Когато стане трудно за бъркане с лъжица, започнете да месите на ръка. При всеки количеството брашно, може да е различно, за това се добавя малко по малко!

Трябва да се получи меко, не лепнещо тесто. Оформете на топка, поставете в купа, загънете със стреч фолио, отгоре чиста кърпа и оставете на топло да втаса. След като удвои обема си тестото е готово за оформяне.

Времето за втасване, може да трае от 40 минути до 1 час или по вече- зависи... До омесете тестото , ако е нужно поръсете с още малко брашно /ако лепне/, но не много- за да не стане твърдо!

Разделете на еднакви по големина по малки топки, малко по големи от мандарина. Предварително намажете тавата с масло, като не пропускате стените на тавата и поставете в близост до вас.

В малка купичка надробете сиренето. Разточете топката тесто на правоъгълник с дебелина около 5-6 мм. От към единия тесен край поставете малко от плънката и навийте до половината на тестото, като фуния / посочено долу в снимката/.

На не завитата част направете разрези с нож, така че да не стигат до края на тестото и доувийте. Наредете "фунийките" тесто едно до друго в кръг , като оставите малко разстояние между тях.


Последната топка разточете на кръг, поставете плънка по средата, събере тестото по средата и оформете отново на топка. Отгоре направете разрези с нож /като решетка/ и поставете по средата на тавата, в празното място.

Загънете по същия начин и оставете отново да втаса. Предварително си включете фурната на 180 градуса, да загрее. След второто втасване я намажете със смес от жълтък, няколко капки олио, поръсете със сусам и черен кимион /може и маково семе/ и сложете да се пече.

Трябва да пожълтете добре и от двете страни. При мен беше готова за точно 45 минути. След като я изкарате от фурната е добре да я загънете с хартия и отгоре с кърпа за да не изсъхне.

В случай, че сте пропуснали да прочетете рецептата за ЦИГАРА БЮРЕК, сега може да я видите от ТУК

Хартията я слагам за да не се намазни кърпата. Ако остане от питката за другия ден, прибирам в найлонови пликове, също да не изсъхне. Останете си със здраве и следвайте мечтите си:)

Който има интерес, може да се присъедини към новата ни кулинарна група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК














Няма коментари: