До колкото разбрах има вариации на този десерт. Някои го приготвят само от брашно, захар и вода. Моята рецепта е от Р. Христова, която я приготвя от както се помни.
Много харесвам такива стари рецепти от едно време. В нейната рецепта точните количества са: 3 чаени чаши брашно, 200 мл. олио, 1 кафена чаша захар, 1 бурканче сладко от ягоди, 500 мл. гореща вода.
Аз промених някои неща в рецептата! Олиото го намалих доста. В рецептата си тя пише, че препържва брашното, а аз- НЕ! Вижте как го приготвих...
*Чаша с вместимост 200 мл.
Необходими продукти: 2 чаши брашно, 1 чаша захар, 1 бурканче от 320 грама сладко по избор/ моето е от ягоди/, 3 супени лъжици олио /може и без него/, около 600 мл. гореща вода.
Сипете брашното в малка тенджера или тиган и поставете на средна температура. Разбъркайте брашното с дървена лъжица и като почне да се препича, намалете на ниска степен.
Когато леко си промени цвета добавете захарта, олиото, сладкото, налейте водата и продължете да бъркате. Бъркайте докато стане на гладка каша, без бучки и водата се изпари.
През цялото време се бърка да не залепне и трябва да е на ниска температура! Когато десертът е готов, прехвърлете в малка тава, изгладете и оставете да изстине. След пълното изстиване приберете в хладилник.
Може да се нареже на локумчета / квадрати/. Нападнах десерта още докато беше топъл :) Ако сте пропуснали, сега може да видите и последния сладкиш който приготвих- СЛАДКИШ ФАНТАЗИЯ С БИШКОТИ от ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар