Искам да ви споделя един интересен и сполучлив вариант за мекици. Комшийката от село ги приготвяше по този начин. Ако искате ги наричайте мекици, ако щете- бухти, за мен няма значение!
Жената идваше в магазина и питаше дали имаме останала саламура /от сирене/. Попитах я , дали го ползва за домашно сирене. "Моят мъж не обича мекици с мая и ги приготвям винаги по този начин: със сода бикарбонат и саламура".
Стана ми интересно, попитах я за рецептата и ги приготвих няколко пъти. Останах приятно очарована. От тогава минаха много години, жената вече не е сред живите, но рецептата и за мекици никога няма да забравя.
*Чаша с вместимост 100 мл.
Необходими продукти: 1 чаша саламура от сирене, 2 чаши хладка вода, 1 чаена лъжица захар, 1 чаена лъжица равна сода бикарбонат, 1 чаена лъжица оцет /ябълков/, 2 супени лъжици олио, около 550- 600 грама пресято брашно, олио за пържене*
В купа сипете 1 чаена лъжица захар, 1 чаена лъжица равна сода бикарбонат, 1 чаена лъжица оцет, 2 чаши хладка вода и разбъркайте с лъжица, докато захарта и содата се разтопят.
Добавете 2 супени лъжици олио, поръсете с малко брашно и разбъркайте на каша. Следва саламурата и отново поръсете с брашно. Добавяйте брашно малко по малко докато се получи меко нелепнещо тесто.
Оформете на топка, поставете в купа, покрийте с чиста кърпа и оставете на топло за 20- 30 минути да си почине. След това , може да късате от тестото и да оформите като за обикновени мекици.
Доумесих и върху набрашнен плот разточих тестото с дебелина около 7-8 мм. и нарязах с нож, горе долу еднаква големина. Може да се изрежат и с чаша. Налейте олио в тиган или тенджера и поставете на средната температура.
Когато олиото загрее пуснете внимателно парчетата тестото да се опържат. Когато крайчетата започнат да си променят цвета, обърнете с щипка /вилица/. Опържените до златисто мекици изкарайте в чинийка.
Предлагам ви и една рецепта за ПЪРЛЕНА СЪС СИРЕНЕ И ШАРЕНА СОЛ, от ТУК
Поднесете по желание със сирене, маслини, домати, сладко... Чаша айран, компот, домашна лимонада. В тестото не се слага сол /саламурата е достатъчно солена/.
Останете си със здраве и следвайте мечтите си:)
Който, има интерес, може да посети и кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК
3 коментара:
Боги, адмирации за хубавите мекици
Биги,
едно време баба ми приготвяше такава рецепта, но незнаех точно пропорцийте!
Много се радвам че, благодарение на тебе успях да е намеря тази автентична рецепта за което сърдечно ти благодаря!
Прегръдки и спокойна вечер!
Може да погледнеш и при мене, за да видиш как се получиха:
https://lecker-mit-gerim.blogspot.com/2023/01/fluffige-kuchle-mit-einer-geheimzutat.html
Гери, страхотни си ги поднесла, и с пудра захар. На вкус ако са ти харесали и поне малко се доближават до бабините ти, много ще се радвам! Добър апетит!
Публикуване на коментар