Приготвям печените пиперки в буркан за зимата, така както ги приготвя моята майка, от години.
Не се варят, не се слага аспирин или натриев бензоат! Само, трябва да се спази точността за консервиране и се иска бързина. Аз ги правя в малки количества. Ако ще слагате в промишлени количества, ще ви трябва помощник /като опиша начинът на приготвяне, ще разберете, защо/.
Пробвали сме да ги печем с горелка, но не се опичат много добре! Може да се пекат и върху барбекюто, на двора /ако не сте в градски условия. И тук в квартала, пред съседния блок са си направили барбекю и освен пържоли си пекат и пиперки.
Малко се отклоних от темата :) Най е добре да се пекат върху ламарина, но каквото има.
Необходими продукти: пиперки*, готварска сол*
Майка ги приготвя в компотени буркани с капачки тип "Омния", а аз с винтови капачки и буркан с вместимост 680 грама. За компотен буркан се слага 1 равна супена лъжица сол, а за 680 грама- 1/2 супена лъжица сол.
Също така искам да отбележа, че майка консервира пиперките с дръжки и семената част / цели пиперки/. Аз съм пробвала и с цели пиперки и почистени от дръжките и семенниците.
Ако ще ги печете почистени, имайте в предвид, че по време на печене пиперките пускат "сок", течност и повърхността на котлона, ламарината се замърсява повече! Но хубавото от това е, че след отваряне на буркана, няма да се чистят от семенниците, което за мен си е по пипкава работа.
Така, че сами си преценете дали първо да ги почистите или- не. Може да ползвате както червени, така и зелени пиперки или смесено. Предварително си измийте бурканите и капачките! Трябва да са чисти!
Сложете пиперките да се пекат. Опечените пиперки обръщам със щипка, да се опекат и от другата страна. Когато пиперките се опекат и от двете страни, вземете един буркан и напълнете с горещите пиперки, плътно в буркана.
Предлагам ви и една рецепта за ПЪРЖЕНИ ЧОРБАДЖИЙСКИ ЧУШКИ ЗА ЗИМАТА, от ТУК
Може да си помогнете със щипка или лъжица, като леко притискате. Ползвайте кухненска ръкавица, когато държите буркана, защото ще стане горещ по време на пълнене. След, като напълните буркана, сипете сол*, избършете с чиста кърпа устието на буркана, стегнете капачката и обърнете.
Покрийте буркана с дебела кърпа. По същия начин процедирайте и с останалите пиперки. Целта е пиперките да са горещи, и като се добави солта , затвори , обърне и покрият с кърпа- да не се развалят.
За това бурканите се пълнят и затварят един по един, а не наведнъж! Изпробвано многократно! Оставете така бурканите, обърнати и покрити с кърпа за едно денонощие.
След това, може да приберете в шкаф или мазе. Благодаря, че отделихте време и посетихте моята кухня :) Който има интерес, може да се присъедини към кулинарните ни групи:
КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК
Вкусотия в чиния, от ТУК
1 коментар:
Аз ги пека в чушкопек и слагам по един аспирин счукан на дъното на буркана
Публикуване на коментар