вторник, 2 май 2023 г.

МУСАКА- ИНТЕРПРЕТАЦИЯ

 





Обичаме МУСАКА, но не с оригиналната заливка. Винаги я приготвям по този начин, защото така ни харесва! Също така каймата колкото по вече, по добре за нас. 

Предпочитам кайма, която ми я смилат на място, отколкото готова, и това също влияе на по добрия вкус на приготвените ястия със истинска кайма!

Необходими продукти: 1 килограм картофи, 800 грама кайма смес, 1 морков /не винаги ми се намира под ръка/, 1 глава зрял лук, 3-4 скилидки чесън + 1-2 броя зелен, 70- 80 мл олио, 400 грама от консерва домати на кубчета /доматен сок/, 150- 200 мл топла вода, 1 кафена лъжица захар, 1 супена лъжица ронена чубрица, 1 кафена лъжица черен пипер млян, сол 1 непълна супена лъжица или на вкус*

За заливка: 3-4 яйца, 500 грама гъсто кисело мляко, щипка сода бикарбонат, щипка сол.

Предварително си приготвям продуктите. Зеленчуците /лук, морков, чесън/ ги почистете, измийте и нарежете лукът на ситно, чесънът на тънки колелца, морков- на малки кубчета. Измийте картофите, минете през картофобелачка, нарежете на немного големи кубчета и поставете в купа със студена вода, да не почернеят.

В голям тиган или тенджера налейте олиото и поставете върху котлона на средна температура. Когато мазнината загрее, изсипете нарязаните зеленчуци- лук, морков, плочки чесън и разбъркайте с дървена лъжица около 1-2 минути.

Когато зеленчуците леко поомекнат, добавете каймата и разбъркайте докато стане на трохи и се промени цветът. Отцедете картофите от водата и добавете и тях в тигана. Поръсете със сол /по ваш вкус или зависи дали каймата е предварително посолена/, ронена чубрица, черен пипер и разбъркайте внимателно.

Включете си фурната на 200 градуса, да загрее. Най на края, към продуктите изсипете доматите от консерва, захар, топла вода и разбъркайте. Когато започне да къкри, изключете котлона. Прехвърлете сместа в подходяща тава, добавете пресния чесън, разбъркайте и поставете в загрялата фурна.

Когато сместа започне да ври, намалете на 180- 190 градуса. След 35- 40 минути, проверявам картофите дали са омекнали,  като бодна с вилица. Пригответе заливката: в купа счупете яйцата, добавете щипка сол и разбийте с телена бъркалка за кратко.

Изсипете при яйцата киселото мляко, щипка сода и разбъркайте много добре. Внимателно дръпнете тавата от фурната, залейте със сместа и отново върнете във фурната, да се доизпече.

Аз на този етап включвам фурната на горен реотан, колкото да се доизпече заливката, така или иначе другите продукти вече са се изпекли. Когато заливката придобие златист цвят е готово.

Предлагам ви една рецепта за МАНТЪ, от ТУК

Гледам да не препичам много сместа с картофи и кайма, нито да е много воднисто. Става сочно и вкусно! Благодаря, че отделихте време и посетихте моята малка кухня!

Който има интерес, може да посети кулинарната ми страни във Фейсбук, от ТУК

Кулинарните групи: Вкусотия в чиния, от ТУК

КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК/












Няма коментари: