Рецептата е от стара книга и е много сполучлива ✔ Това е чудесна зимнина- готово ястие, за забързани домакини и не само.
Отваряте един буркан и имате готово ястие. Долу посочените количества са ориентировъчни, като за по голямо количество може да ползвате например: 5 килограма пипер, 5 килограма домати /съотношение 1:1/
В оригиналната рецепта няма захар, но аз добавих малко! В рецептата, по желание може да се добави млян червен пипер и листа от свеж магданоз или целина!
Необходими продукти: 1 килограм почистен пипер зелен или червен, 1 килограм почистени домати, 100 мл. олио, 1 кафена лъжица захар, сол на вкус* /8- 10 грама или 1 пълна чаена лъжица/, чисти и сухи буркани*, винтови капачки.
Бурканите и капачките съм ги измила и подсушила предварително! Ползвайте чисто нови капачки за буркани. Подберете добре развити и здрави домати и пиперки! Измийте, почистете и нарежете зеленчуците.
Пиперът се реже на ивици със ширина около 2 см. Обелете доматите /ползвах домати РОМА/ и нарежете на малки кубчета или настържете на едро ренде. В голяма тенджера налейте олио и поставете на средна температура.
Нарязаните пиперки пуснете в сгорещеното олио и разбъркайте. Намалете температурата и задушете зеленчука под капак докато леко омекне- около 10 минути. На този етап добавете домати, сол*, захар /млян червен пипер на вкус/ и разбъркайте.
Когато ястието заври, се покрива с капак и се оставя да къкри на слаб огън около 20-25 минути. През това време си слагам бурканите в поднос или тава и поставям в близост до тенджерата.
Когато е готово ястието, може да поръсите със свеж магданоз или целина, накълцани на ситно! Изключете котлона и докато е още врящо ястието насипете в чисти сухи буркани, които веднага затворете с капачка и обърнете с устието надолу.
Предлагам ви и една рецепта за ПИПЕРЕНА МАНДЖА- БИБЕРАШЪ НА БАБА, от ТУК
Оставете да лежат така до пълното им изстиване. Ето, вече имате готово ястие за зимата!
✔ За да ми е по лесно, по време на пълнене ползвах фуния за буркани!
✔ Преди затваряне, избършете устието на буркана, ако евентуално е замърсен!
✔ По време на готвене, може да опитате как е на вкус и ако има нужда да добавите още малко сол* За мен, посоченото количество сол* беше достатъчно, и не добавих допълнително!
✔ Когато обърна бурканите с устието надолу ги поставям върху кърпа и отгоре също покривам с кърпа!
✔ По време на пълнене на бурканите, ползвайте домакинска ръкавица, за да не се изгорите!
Може да посетите кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК
Кулинарните групи: Вкусотия в чиния, от ТУК
КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар