Тези катми са без яйца, без мляко, но пак са вкусни и меки. За мен са си постни катми, но да не започваме с дискусиите! Една от най лесните тестени закуски за мен, които правя. Моята баба ги правеше в специален сач, но аз ползвах тиган с незалепващо покритие- за палачинки.
Налейте останалата вода, олио, и останалото пресято брашно заедно със солта. Разбъркайте сместа много добре, да не останат бучки. Консистенцията трябва да е като на боза /нито много гъста смес, нито много рядка/
Покрийте купата с найлонов плик и отгоре чиста кърпа. Сместа трябва да престои около 35- 50 минути, в зависимост от това колко е топло помещението и за колко време ще се надигне! Ако видите, че сместа се е надигнала достатъчно, е готова.
В тиган капнете малко олио, намажете по цялото дъно и поставете на средна температура. Шупналата смес не се разбърква, а директно се гребва с черпак! Когато тиганът загрее, гребнете с черпак и излейте в тигана.
Понеже моят тиган за палачинки е доста голям, за една катма по два черпака сипвам, защото като се разлее сместа и ще стане тънка катма, а не обемиста! Ще видите как върху катмата се образуват дупки /шупли/ и изсъхва, в този момент обърнете от другата страна.
Готовата катма изкарайте в чиния. Тиганът се намазвам с олио само в началото! Всяка готова катма поставете върху предната изкарана, за да се задушат и да останат меки. Ако няма да са постни катми, може да намажете всяка от горе с краве масло и да покриете със следващата.
Предлагам ви и една рецепта за ПАЛАЧИНКОВА ТОРТА НА БАБА, която може да видите от ТУК
Броят катми е според големината на катмата! Тази смес е за двама. Може да увеличите дозата. Поднасям със сирене, маслини, любимо сладко и по една чаша портокалов сок. Поднесете на вашето семейство с това, което обичате: мед, течен шоколад, айран и други.
Останете си със здраве и следвайте мечтите си♡ Ще се радвам, ако ми пишете ваша любима стара рецепта /от вашата баба, майка, дядо, вуйна.../
Кулинарните ни групи: Вкусотия в чиния, от ТУК
КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар