МАНТЪ, е тестено изделие от турската кухня. Тези, които не знаят и чуват за първи път, ще кажа че са като равиоли, пелмени в турски вариант. На български казано- домашно приготвени МАКАРОНИ С ПЪЛНЕЖ.
Посочените количества продукти са ориентировъчни! Ние приготвихме тестото от 2 яйца, около 300 мл. хладка вода, брашно за нормално твърдо тесто*/ може би около 650*- 750* грама/, 1/2 супена лъжица сол*
За тестото: яйца*, хладка вода, брашно*, сол.
Пълнеж: кайма /телешка/*около 250-300 грама, 1 глава зрял лук*, черен пипер*, сол*
Сос: гъсто кисело мляко*, чесън*, сол*
Запръжка: олио*, червен пипер* Още: краве масло*
Пресейте брашното, направете кладенче. В кладенчето сипете яйцата*, хладка вода*, сол* и започнете да бъркате, като добавяте малко по малко от брашното.
Омесете средно твърдо тесто. Тестото разделете на малки топки, с големината на мандарина. Покрийте ги с кърпа за да не изсъхнат, докато точите. Вземете една топка и разточете на кора, която да не е прекалено тънка, нито много дебела.
По време на точене поръсвайте с брашно, за да не залепне. Разточеното тесто направете на хармоника, като с точилката прегъвате кората на пластове /показано на снимката по долу/.
След прегъване се реже на квадрати /квадрата също е на пластове/. Вземате от първия квадрат и тестото се отваря на лента. Наредете лентите една върху друга и нарежете отново на квадрат 2 на 2 или 3 на 3 /зависи колко големи искате да бъдат/.
Ако ви се струва сложно или не ви стана ясно ще обясня по кратък метод. Просто разточената кора нарежете на квадрати. Пригответе си плънката. Лукът се нарязва на ситно /може да го минете през кухненския робот или ренде/ и се добавя към суровата кайма.
Добавете сол*, черен пипер и разбъркайте. На всеки квадрат по средата поставете по една щипка от плънката, прегънете квадрата на две и свържете /залепете/ двата края /може да видите във видеото по долу, на другата страница/.
Поставете ги в тава покрита с хартия за печене, едно до друго за да не залепнат. По същия начин процедирайте и с другите топки тесто. В тенджера сипете сол* /около 1 супена лъжица/, налейте вода като за макарони и поставете върху котлона на средна до висока температура.
Макароните /мантъ/ се варят в обилно количество вода! Когато водата заври пуснете оформените мантъ да се варят. На веднъж не пускайте голямо количество! Когато изплуват отгоре, варете още около 1 минута и изкарайте с решетъчна лъжица в тава в която предварително сте нарязали парчета краве масло.
От топлината на мантъто кравето масло ще се разтопи. Сварете толкова порции според броя хора, които ще си хапнат. В купа смесете пюриран чесън, сол на вкус, гъсто кисело мляко.
Разпределете мантътата в чинии, според броя хора. Отгоре полейте от млечния сос. Върху котлона запържете олио с червен пипер и върху всяка порция разпределете и от запръжката.
Ако сте пропуснали рецептата за ГЬОБЕТЕ/КЬОБЕТЕ/, сега може да я видите от ТУК
И вижте как се хапва вкусно, вкусно. А ако от несвареното мантъ ви остане още, може да ги сложите върху тава покрита с хартия за печене и да ги изсушите във фурната на 50 градуса.
След, като изстинат ги приберете в найлонови пликове и във фризера. Може да ги приготвите когато ви се прииска. Ето, ви и една рецепта за бърз вариант на ЛЪЖЛИВО МАНТЪ, от ТУК
Който има интерес, може да се присъедини към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК
Благодаря, за интереса и търпението! Останете си със здраве и бъдете добри:)
По този начин, като хармоника |
Нарежете на квадрати |
Всеки квадрат отворете и наредете на ленти, едно върху друго. |
Лентите нарежете на квадрати. |
На всеки квадрат сложете по малко от плънката |
Няма коментари:
Публикуване на коментар