Като стане бамята, свекървата ми носи. Приготвям туршия, панирана бамя, слагам в гювеч, в месни ястия... Този път приготвих, просто салатка. Да, може да прилича на туршия, но е за директна консумация.
По възможност бамята да е прясна, по дребна, крехка. Ако ползвате "отървана" бамя, има вероятност да остане сурова! С повечко чесън и сирене е фантастична.
*Чаша с вместимост 100 мл.
Необходими продукти: около 300 грама бамя, 5-6 скилидки чесън, 1/2 чаша вода, 1 чаша ябълков оцет, 1/2 чаша олио, 1 кафена лъжица захар, сол* Още: сок от 1/2 лимон.
Почистете бамята, поскъсете дръжките ако са много дълги и поставете в гевгир. Поръсете със сол, сок от половин лимон и оставете така да престоят няколко минути.
В малка тенджера сипете захарта, 1 чаена лъжица сол*, налейте водата, оцета, олиото и поставете на средна температура. Разбъркайте докато захарта и солта се разтопят.
Когато маринатата заври, измийте бамята под течаща вода и пуснете в тенджерата. Оставете да ври 3-4 минути и изключете котлона. Почистете, нарежете чесъна на тънки колелца, прибавете към другите продукти и разбъркайте.
Ако сте пропуснали рецептата за ПАНИРАНА БАМЯ, сега може да я видите от ТУК
След, като се охлади напълно, затворете с капак и приберете в хладилник. Консумирайте салатката добре охладена. По желание, може да поръсите със свеж копър и да поднесете с парче сирене.
Останете си със здраве и следвайте мечтите си :) Който има интерес, може да посети кулинарната ми страница във Фейсбук, от ТУК
Или да се присъедините към кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION от ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар