събота, 17 декември 2022 г.

МЕЛОМАКАРОНА- ИНТЕРПРЕТАЦИЯ

 







Не казвам, че рецептата ми е оригинална и както се вижда съм отбелязала, че е интерпретация. Всеки претендира за оригинална рецепта, но аз- не. Само ще кажа, че са божествено вкусни. Някои ги правят с яйца, други без яйца... До колкото знам, зехтинът е една от основните съставки, като се комбинира /зехтин и олио 1:2/.

Реших да не го ползвам, защото не мога да свикна с вкусът му. Дето се вика: "Чуждото, побългарено". Освен вас, може и гърците да ме оплюят, ако видят че в техните толкова известни МЕЛОМАКАРОНА, не съм добавила любимият им зехтин, но "вкус другар няма". Ето, я и моята интерпретация на греховните сладки.

Необходими продукти за сиропа: 300 мл. вода, 220 грама захар, 1 пръчка канела, резен портокал, 150 грама мед

За тестото: 280 мл. олио, 60 грама захар /4 супени лъжици/, 1 чаена лъжица бренди, 120 мл. прясно изцеден портокалов сок, 1 кафена лъжица сода бикарбонат, 1 кафена лъжица канела, 72 грама пшеничен грис /6 супени лъжици/, щипка сол, около 600- 650 грама пресято брашно

За поръсване /по желание/: смлени орехи*

Първо си пригответе сиропа, за да има време да изстине. В малка тенджера сипете захарта, 1 пръчка канела, резен портокал, налейте водата и поставете на средна температура.

Бъркайте докато се разтопи захарта. Когато сиропът заври, засечете 10 минути и дръпнете от котлона. Добавете мед, бъркайте докато се разтопи. Оставете на страна да изстине.

Заемете се с приготвянето на тестото. В купа сипете 60 грама захар, 280 мл. олио, 1 чаена лъжица бренди, 1 кафена лъжица канела и разбъркайте с лъжица. В шола смесете прясно изцедения портокалов сок 120 мл /толкова излезе от 1 портокал/, 1 кафена лъжица сода бикарбонат, разбъркайте и налейте в купата при другите продукти.

Когато разбъркате портокаловия сок със содата, имайте в предвид, че ще шупне /надигне/ и е по добре в по дълбок съд да се сложат! Във втора купа смесете сухите съставки- около 300 грама брашно, щипка сол, 72 грама грис и на веднъж сипете при течните съставки.

Разбъркайте с лъжица, докато се усвоят продуктите. Ще се получи лепкава смес. На този етап, добавете от останалото брашно малко, по малко, като започнете да месите.

Трябва да се получи хомогенно, меко тесто. При всеки количеството брашно, може да е различно! От готовото тесто, късайте малки парчета, колкото голям орех, които първо оформете на топчета или по точно яйцевидна форма.

Оформените сладки, наредете в тава покрита с хартия за печене. Моите бяха по 30 грама и излязоха 36 броя. С помощта на вилица, направете шарки върху всеки един МЕЛОМАКАРОН.

Гледайте, да не ги сплескате, да не са плоски! Поставете в загряла фурна на 180 градуса, с горен и долен реотан. Печете, докато порозовеят и от двете страни, около 20- 25 минути. Изкарайте от фурната и оставете да си "отдъхна" около 5 минути.

 В изстиналия сироп, внимателно пуснете по няколко броя 5-6,, в зависимост колко  е голям съдът, като обръщате с лъжица и ги оставите за около 1-2 минути да се напоят. Изкарайте първата партида, с решетъчна лъжица и подредете в поднос или чиния.

Предлагам ви и една стара рецепта за СЛАДКИ С ОРЕХИ И КАНЕЛА, от ТУК

Така процедирайте и с останалите. Накрая също, може да се облеят с останалия сироп, канела, смлени орехи. Освен канела, може да се ползват и други подправки за тестото, като например: карамфил, портокалови корички...

П.П. От 1 портокал, може да излезе, различно количество сок /зависи, колко е голям и сочен портокалът/.  Вместо 280 мл олио, може да ползвате, 100 мл зехтин +180 мл. олио. 












Няма коментари: