Някъде към 80-те години в сладкарниците предлагаха освен единичните бишкоти и слепени с маслен крем. С днешна дата в една сладкарница продават подобни, полети с шоколад.
Ако трябва да съм честна, не се сещам точно как се наричаха тези слепени бишкоти от едно време, а от сладкарницата която сега купувам са под наименованието НЕГЪРЧЕТА.
Да, има и сладкиш НЕГЪРЧЕ, но това е друго сладко изкушение. Ето, че след толкова двоумение, реших да споделя.
*Продуктите са ориентировъчни! Бройките бишкоти зависят от това, колко са големи според посоченото количество маслен крем! За този крем са нужни около 14 броя неголеми бишкоти!
Необходими продукти: бишкоти* /публикувала съм рецептата, която може да видите от ТУК /, 70- 80 мл. прясно мляко, 80- 90 грама кристална захар, 125 грама качествено краве масло, 1 супена лъжица пудра захар, настъргана кора от 1 малък лимон /само жълтата част/ или 1 пакет ванилена захар от 8 грама, 100 грама тъмен шоколад, 1 супена лъжица олио
Приготвените бишкоти поставете върху решетка /скара/, като ги наредите по една със заоблената част нагоре и една със заоблената част на долу. В удобен съд сипете кристалната захар, прясното мляко, разбъркайте и поставете върху котлона на средна температура.
Бъркайте докато захарта се разтопи и да поври около 10- 15 минути и дръпнете от котлона. Начупете шоколада поставете в касерола заедно с олиото и сложете да се разтопи. Разбъркайте докато се разтопи напълно до гладка смес и дръпнете от котлона.
С помощта на силиконова четка леко сиропирайте бишкотите, с подсладеното мляко- тези които са с облата част на долу. Бишкотите които са с облата част на горе потопете в разтопения шоколад и поставете върху скарата, да стегнат.
Кравето масло изкарайте няколко минути преди да започнете, леко да омекне! Разбийте кравето масло с пудрата захар на пухкав крем. Измийте добре лимона, настържете само жълтата част на ситно ренде /бялата част горчи/ и добавете към разбитото масло и разбъркайте.
Вместо лимонова кора , може да добавите ванилия или ванилена захар. Почти изстиналото подсладено мляко налейте на тънка струя към маслото, като продължите да разбивате, докато свърши течността и се получи гладък крем.
Съветвам ви да разбивате сместа в малък, но дълбок съд. Получения крем прехвърлете в пош и нанесете върху сиропираните бишкоти, така че кремът добре да покрива бишкотата. От горе поставете бишкотата с вече стегналия се шоколад и леко притиснете.
Оставете няколко часа да престоят в хладилник. Когато стоят прекалено дълго в хладилник открити- изсъхват, за това е хубаво да се покрият. Нашите бяха малко и бързо свършиха. С кафе много добре вървят :) 1, 2,3... Това сладко изкушение, може да се приготви и без шоколад, само с маслен крем и поръсени с пудра захар. Останете си със здраве, следвайте мечтите си и бъдете добри!
Кулинарната ни група: КУЛИНАРНА СТРАСТ/CULINARY PASSION, от ТУК
Няма коментари:
Публикуване на коментар